Over ons

Hoe het allemaal begon....

“Op woensdag 14 december 1921 is er een bespreking tussen enige dames uit Oosthuizen, om te komen tot heroprichting van het dameszangkoor Kunst naar Kracht. Het koor bestaat uit 20 dames en 4 heren en heeft onder gedegen leiding zeker levensvatbaarheid.”

Zo begint de geschiedenis van vrouwenkoor DZKO volgens een verslag van het 70-jarig bestaan. Uit dit verslag wordt duidelijk dat het koor, ondanks geldzorgen, slecht bezochte repetities en gebrek aan leden altijd een grote rol heeft gespeeld in het verenigingsleven van Oosthuizen. Zij hebben jarenlang meegedaan met concoursen door het hele land, en hierbij vele (eerste) prijzen gewonnen. De vitrines met zilverwerk zijn hiervan het stralende bewijs! Na een prijs te hebben gewonnen werden er postduiven(!) en later telegrammen, naar huis gestuurd zodat zij met groots onthaal konden worden ontvangen in het dorp. De vitrinekasten hangen in onze repetitieruimte waaraan wij elke repetitie herinnerd worden waar het allemaal mee begon.

De tijd van landelijke concoursen is helaas voorbij. Wel wordt elk jaar een (kerst)concert gegeven voor het eigen dorp en doet het koor nog regelmatig mee met korenfestivals en concoursen in de omgeving. Wij verzorgen ieder jaar een kerst optreden in het verzorgingshuis in het dorp, en worden regelmatig door andere koren uitgenodigd.

Vrouwenkoor DZKO is opgericht 14 december 1921 en bestaat in 2021 100 jaar! En al die jaren bestaat het koor uit enthousiaste vrouwen van alle leeftijden die zingen voorop hebben staan.

Sinds 2011 staat het koor onder leiding van Jeannet van der Woude uit Alkmaar, voor het eerst sinds jaren weer een vrouwelijke dirigent. Zij heeft een frisse wind door het repertoire laten gaan. Het koor zingt nu nummers van onder andere Adele, U2 en Tina Turner, naast een aantal nieuwere Nederlandse nummers van bijvoorbeeld BlØf en Claudia de Breij, Ilse de Lange, Dolly Parton.


De dirigente

Hallo!

Mijn naam is Jeannet van der Woude, geboren in Haarlem op 3-7-1960, jongste dochter van 5 kinderen met prachtige ouders: vader, boerenzoon, prachtige tenor (al wist hij dat niet) en moeder, dochter van een wiskundeleraar en een pianodocente.

Beiden vonden het belangrijk dat alle kinderen met zowel sport als muziek opgroeiden, dus vanaf mijn 4e-12e levensjaar heb ik aan klassiek ballet gedaan, maar ook vanaf 7 jaar muziekles gehad.

Eerst Algemene Vorming aan de muziekschool in Haarlem, daarna gitaarles, aangezien harp en dwarsfluit te dure instrumenten waren.

Zingen deed ik al vanaf jonge leeftijd: op mijn 4e zei ik dat ik operazangeres wilde worden: het is iets anders gegaan: op mijn 22e kwam ik in een bandje in de Noordbeemster als gitariste, later als zangeres: dus ik nam toen ook zangles, en vanaf mijn 24e kwam ik in het professionele bandcircuit terecht als (vnl) zangeres.

In 1989 begon ik schoorvoetend zangles te geven, want ik wist nog eigenlijk niets… Maar door het lesgeven begon ik al meer te beseffen wat er voor hordes te nemen waren in het zingen.

Van 1982-1997 heb ik vele zanglessen gevolgd bij diverse zangdocenten/-pedagogen: van klassiek tot pop; maar de eye opener was logopedie: toen merkte ik eindelijk hoe de spreek- en zangstem werkelijk moesten functioneren: ZO simpel en makkelijk!! Al die tijd had ik les gehad, maar ook ca 3 optredens van 4 uur per week gedaan….

In 1991 ben ik ECHT alleen maar bezig gegaan met zingen dus: baan opgegeven, want ik had ca 20 optredens per maand. Daarnaast gaf ik vnl. privé-zangles en in 1994 begon ik met m’n eerste close-harmony groepjes (max 12 personen): meerstemmig zingen, zonder muziek. Daarvoor maakte ik zelf de arrangementen

Ik had in m’n jeugdjaren enorm veel interesse in oa. country-muziek (en the Carpenters), waar ik eigen tweede en derde stemmen op ging maken.

In 2006 kwam een eind aan mijn vnl uitvoerende zangcarrière en kwamen de grotere groepen op mijn pad: koren! Sinds die tijd ben ik meer docerend/dirigerend aan het werk en maak nog steeds graag mijn eigen arrangementen, op basis van het originele lied, en de bijbehorende muziek.

Anno 2017 begeleid ik 6 tot 7 groepen per week, variërend van een thema-koor voor verzorgingshuizen (Toen was Geluk…) van 6 personen tot een thema-popkoor van 40 personen.

DZKO zit daar een beetje tussenin: ca 25 dames, variërend van 18-80 jaar met een brede muzikale smaak van klassiek tot rock. Sinds 2011 ben ik daar de muzikaal leider en we hebben al aardig wat mooie momenten met elkaar meegemaakt! De ‘meiden’ zijn fantastisch sociaal en betrokken met elkaar en ook met elkaar gaan we elke keer weer een niveau hoger!

Maar ook uitvoerend blijf ik graag actief, oa in de 60’s-Coverband the Sting uit Alkmaar, want: zingen is mijn passie!!! Maar ook het laten zingen!!! Want: Happiness is Samen Zingen!!!

Het bestuur

Het bestuur bestaat uit 6 leden

Algemeen bestuurslid Imke Blom

Algemeen bestuurslid Thea Droog-Nootebos

Algemeen bestuurslid Nelly van de Berg

Penningmeester Georgette Vermeulen

Secretariaat Annette Vrolijk

Secretariaat Annemieke Huele


Ons repertoire

DZKO heeft een gevarieerd repertoire met oa. musical, pop, jazz, country tot klassiekere nummers vanaf 1950 tot heden. Wij proberen een breed repertoire te hebben, zodat het voor iedereen aantrekkelijk is om te zingen en naar te luisteren.

Hieronder een kleine lijst met de nummers die wij op dit moment in ons repertoire hebben:

Les Miserables musical medley

The Lily and the Rose - Bob Chilcott

Wind beneath my wings/ vleugels van mijn vlucht. Bette Midler / Paul de Leeuw https://www.youtube.com/watch?v=0iAzMRKFX3c

You’ll be in my heart - Phill Collins

Something inside so strong - Labi Siffre

Break away - Kelly Clarkson

Heal the world - Michael Jackson

I still haven’t found what I’m looking for - U2

The movie in my mind uit de musical Miss Saigon

Go like Elijah - Chi Coltraine

To make you feel my love / skyfall- Adele https://www.youtube.com/watch?v=9m1YhLqeTNQ

Proud Mary - Tina Turner

Stil in mij - Van Dikhout

Every breath you take - The Police

Leun op mij - Ruth Jacott https://www.youtube.com/watch?v=a60K6XjTmlY

Lean on me - Will Withers

Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij

Alles is liefde - Blof

Rock ‘n’ Roll medley, oa Baby love

You've got a friend https://www.youtube.com/watch?v=GUw8zQQ-Auw

Boogie Woogie Bugle Boy - Andrews Sisters

Ilse de lange So Incredible

it's raining men

Walkin on sunshine

Umbrella